НОВИНИ

Брой II-2013 (50) 

 

ИНТРОНИЗАЦИЯ НА ЗНАМЕТО НА МИРА В АРЖЕНТИНА

 

 

 

С указ на президента на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер Международният ден на Мира придобива през тази година статута на държавен празник. Той се отбелязва на 21 септември. По време на тържествата в столицата на страната Буенос Айрес прие участие и делегацията на Международния Център „Рьорих“ (МЦР), водена от първия заместник на Генералния директор на Музея „Н. К. Рьорих“ А. В. Стеценко, която пристигна по покана на неправителствената организация „Хиляда Хилядолетия Мир“.  

Този празник стана държавен благодарение на инициативата на двете неправителствени организации  на Аржентина – „Хиляда Хилядолетия Мир“ и „Мир, Екология и Изкуство, които вече много години осъществяват дейност по популяризирането на миротворческите идеи на Николай Рьорих, които се съдържат в Пакта Рьорих и неговото отличително знаме, известно като Знамето на Мира. В навечерието на празника, в зданието на Законодателното събрание на Буенос Айрес, в залата, посветена на националния герой на Аржентина Хосе де Сан-Мартин, се състоя церемонията по полагане на клетва и връчване на Знамето на новите Посланици на Мира. На почетното място знамето съседстваше със знамето на Аржентина и това на Буенос Айрес.

През последните години Посланици на Мира избират двете назовани организации – „Хиляда Хилядолетия Мир“ и „Мир, Екология и Изкуство". С тази висока чест се удостояват активистите на неправителствените организации от страните от Латинска Америка, представляващи най-различни сфери на дейност.  През тази година, например, Знамето на Мира бе връчено на директора на детска градина към болница, на ръководителя на хор, осъществяващ социализация на трудни подрастващи, на учебен център, на доброволна пожарна дружина, на организации и лица, работещи в областта на изкуството и културата. Това е не само високо звание, но и сериозна отговорност. Ето защо новите Посланици на Мира тържествено произнасяха текста на клетвата.

С приветствено слово към събралите се обърна главата на делегацията на МЦР А. В. Стеценко. Той отбеляза, че идеите и принципите, провъзгласени от Николай Рьорих в Пакта, носещ неговото име, не са загубили своята актуалност и днес.

В края на церемонията присъстващите изпълниха химн, посветен на Знамето на Мира.

Най-значимата и ярка част от празника стана церемонията по интронизацията на Знамето на Мира в Катедралният храм на Буенос Айрес. Тя бе осъществена от настоятеля на храма, изпълнителният секретар на епископата, пастор и църковен съдия на архиепископията на Буенос Айрес падре Алехандро Русо. Между впрочем, това е втората интронизация на Знамето – първата се  е състояла през 1931 година в белгийското градче Брюж, в Храма на Светата Кръв по време на Първата Международна конференция, посветена на Пакта Рьорих.

В началото на церемонията падре Алехандро отслужи тържествена меса, посветена на Международния Ден на Мира, а след това при олтара извърши тайнството по интронизация на Знамето. Самото знаме бе предоставено от неправителствената организация „Хиляда Хилядолетия Мир“. То е изработено по образеца на Знамето на Мира, предадено на обществения Музей „Н. К. Рьорих“ заедно с наследството на Николай и Елена Рьорих, завещани на МЦР от техния син Святослав. След това падре Алехандро покани при олтара новоизбраните Посланици на Мира и освети връчените им Знамена като символ на тяхната подвижническа дейност.

След завършване на церемонията ръководителят на делегацията на МЦР Александър Стеценко връчи на падре Алехандро точно копие на Знамето на Мира, донесено от Москва, което ще се съхранява в Катедралния храм на Буенос Айрес. Едновременно с това главата на делегацията от МЦР му предаде каталог на Музея „Н. К. Рьорих“, паметния знак на Знамето на Мира, дискове с филми на МЦР „Време за събиране на камъни“ и „Зовът на космическата еволюция“. Като ответен жест и в знак на високо доверие падре Александро помоли  викария на храма да покаже на членовете на делегацията на МЦР съкровищницата на катедралата, която направи на гостите от Русия голямо впечатление.

По материали от руския сайт museum.ru

http://www.museum.ru/N50994

 

 

 

 

 

 

  

 


© Дияна Златева, превод. Публикувано в  на: 28.11.2013.

Брой II-2013 (50)