Бр. III - 2010 (40)


 

 

Бойко Златев

СЕДЕМ ГОДИНИ СПИСАНИЕ "ПАЛИТРА"

 

 

Скъпи приятели!

Текстът, който предстои да прочетете, вероятно прилича повече на живо изговорено слово. Но да бъде събрана на едно място аудиторията, пред която бих желал да го изговоря, днес е една напълно недостижима, а може би и ненужна мечта. Днес географията на сътрудниците и читателите на "Палитра" обхваща не само София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и повечето градове, както и много села в България, но и Русия, САЩ, Индия, Китай, Канада, Англия, Франция, Германия, Испания, Украйна, Латвия и много други страни - чак до далечните Австралия и Нова Зеландия.

Днес, на 1 ноември 2010 година, когато целият български народ отбелязва светлия Ден на народните будители, ние, смея за кажа, хармонично съчетаваме с този празник нашия малък голям юбилей - списание "Палитра" навършва 7 години и същевременно издава своя четиридесети, юбилеен брой. Точно преди 7 години, на 1 ноември 2003 година, видя бял свят първият брой на "Палитра", редактиран от мен и от моята съпруга Дияна, без чиято помощ това начинание, както и много други, не би могло да бъде осъществено.

Поради употребяваната от нас десетична бройна система сме свикнали да смятаме за кръгли онези годишнини, които са кратни на 10 или в краен случай на 5. Без да отричам важността и на този вид юбилеи, ще отбележа, че за запознатите със съкровените закони, на които е подвластно всичко съществуващо, било то на небето или на земята, именно 7-годишнината на едно дело е ключов етап в неговото израстване и белег за неговата жизненост и устойчивост. След изминалите 7 години ни предстои нов 7-годишен цикъл, през който достигнатото трябва да се отстоява и доразвива - задача, често пъти по-трудна от самото първоначално достижение.

Освен за явния на всички рожден ден на нашето скъпо списание, бих искал да кажа няколко думи и за скритите, невидими жалони, които белязаха пътя към осъществяването на първия му брой. Трудно ми е да кажа днес кое беше най-важният момент по този път. Пред очите ми преминават различни картини. Пролетният ден през 2003 година, в който сред една обсипана с цветя градина на Университета на Будапеща написах последния ред от превода на "Произходът на злото" от Елена Блаватска. Студеният залез над Заврачица, Рила, някъде в средата на юни същата година, когато беше завършен преводът на "Няколко думи за ноосферата" от Владимир Вернадски - в известен смисъл програмно произведение в нашия Първи брой, подчертаващо космическото значение на сферата на разума и пронизано от оптимизъм за бъдещето на човечеството. Топлата октомврийска вечер в София, когато Дияна даде на списанието онова, без което то не би могло да съществува - името "Палитра". И други мигове, които са толкова много, че едва ли могат да бъдат изброени, а и едва ли трябва, защото за съкровеното не се говори на глас...

През годините "Палитра" постепенно придобиваше все по-голяма популярност, и то не само сред широката публика, но и сред специалисти в областите, обхванати от тематиката на списанието. Сред най-значимите достижения, с които днес скромно можем да се похвалим, са публикуването и изваждането от праха на забравата на "Тайната" - единствения теософски текст на Гео Милев, на една ранна редакция на "Догматизъм и догматика" на Павел Флоренски, на теософските лекции на Николай Райнов, както и първото представяне в мрежата на стихотворения от забележителния български поет Димитър Подвързачов.

Днес споменавам с благодарност онези, които дадоха своята подкрепа за списанието във времето на неговото създаване - нашите руски приятели от Центъра за ноосферна защита в Москва проф. Андрей Зелински и д-р Юлия Шишина, астрофизикът Лев Гиндилис от Руската академия на науките, филолозите проф. Вера Ганчева (СУ) и Георги Чобанов (LiterNet), както и д-р Татяна Станчева (САЩ), която по-късно се присъедини към редколегията на "Палитра". Тук е мястото да бъдат споменати и онези млади български автори, носители на престижни литературни награди, които първи предоставиха свои произведения за публикация в списанието - поетесата Снежана Славчева, белетриста Кръстьо Йорданов, есеиста Манол Дешев... Както и "основателката" на рубриката "Изобразително изкуство" - художничката Красимира Вълканова.

От името на редакцията на "Палитра" бих искал да изкажа и специална благодарност на двамата автори от Велико Търново - Борислав Гърдев и Георги Н. Николов, които със завидно постоянство поддържат рубриките "История" и "История на литературата" в списанието.

На всички гореизброени, а също така и на всички автори, преводачи, сътрудници, спомоществователи, и разбира се - на всички читатели се дължи съществуването на това, което е "Палитра" днес - издание за изкуство, наука, философия и публицистика, на чийто сайт могат да бъдат намерени стотици текстове от български и чуждестранни автори. Списание, притежаващо своите уникални достижения и своето специфично място в българската култура.

Благодаря ви, знайни и незнайни приятели!

Едмънтън, 1 ноември 2010 г.

 

 
 

 

 

  

 


© Бойко Златев. Публикувано в  на: 01.11.2010.

Бр. III - 2010 (40)